Данас је Светски дан детета

Светски дан детета се прославља како би се интернационално указало на дечија права. Датум је установљен од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954. године. На данашњи дан се одржавају манифестације широм света са циљем да се организују дружења деце која припадају различитим националним мањинама, деца са посебним потребама и деца из Домова за незбринуту децу. Поред тога, овај дан има за циљ да се скрене пажња јавности на обавезе друштва према деци као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.
Дечија права су утврђена Конвенцијом о правима детета усвојеном од стране Уједињених нација 1989. године. Основни принципи Конвенције су:

•Право на живот, опстанак и развој;
•Најбољи интерес детета;
•Право на партиципацију;
•Право на недискриминацију.
Симболично, на Међународни дан деце, дана 01.06.2018.године ГГ "ПРАВДА ЗА ТАТЕ"-  и тата је родитељ указала је на више деценијску дискриминацију дечијих права, насиља које се неметано спроводи над децом, у свим поступцима пред Органом старатељства, судовима и тужилаштвума, а нарочито након прекида брачних и ванбрачних веза родитеља. 

У Републици Србији свакодневно крше се  основна људска права, нарочито права детета. Процењујемо да су права детета посебно угрожена у ситуацијама после прекида брачних и ванбрачних веза, да родитељи, нарочито мајке, врше злоупотребу деце спроводећи психичко насиље над њима у циљу задовољавања сопствених психолошких и правних потреба, те да је зато потребна додатна заштита деце. Заштита коју деца немају, као ни родитељи који, у датом тренутку, не живе са дететом, па тако и нису у могућности да врше родитељско право. Тај облик насиља над децом се несметано спроводи, а њега, у својим поступцима, штите и подстичу надлежне институције државе, нарочито Органи старатељства.

Судови који доносе одлуке о самосталном вршењу родитељског права, после развода брачних и ванбрачних заједница, у 96% случајева, самосталним старатељством над децом, дарују мајке. Очеви, углавном, добијају неко време, изражено у неколико часова, колико ће лични односи са децом трајати у току седмице. У бракоразводним парницама, за потребе суда, Центри за социјални рад у 99% случајева мишљења су да мајци треба поверити бригу, и старање о деци, што је чиста дискриминација мушких родитељских права, којим се директно крше права детета.

Центри за социјални рад, законом одређени за помоћ породици и надзор над вршењем родитељског права, постали су одељења невладиних организација, који на све начине помажу мајкама у законом забрањеној злоупотреби родитељског права. Свако четврто дете,у Србији одраста без оца. Преко 100.000 деце у Србији нема личне односе са својим очевима, због тога што мајке то не допуштају, а надлежне државне институције нескривено толеришу непоштовање судских одлука око времена и начина одржавања личних односа деце и њихових очева. Иако то само формално представља кривично дело у Србији, веома ретко ће надлежна тужилаштва неку мајку гонити због извршења, док Центри за социјални рад, судови и тужилаштва не предузимају ништа на заштити деце.

Коментари

Популарни постови