Владислав Ђорђевић: „ЗЛОСТАВЉАЊЕ И МУЧЕЊЕ” НА АУТОБУСКОЈ СТАНИЦИ

Феминистичка тактика се састоји од четири поступка. Прво. Насиље над женама се измишља. Напросто, феминисткиње измисле насиље које се није догодило. Друго. Тамо где постоји насиље оно се знато преувеличава. Треће. Насиље над мушкарцима се потпуно превиђа. Четврто. Ако насиље над мушкарцима није могуће потпуно негирати, онда се оно знатно умањује. Том једноставном тактиком, познатом као новинарско спиновање, постиже се необјективно и тенденциозно извештавање.

Тактику доследно премењује феминистички Блиц. Тако је он недавно – у суботу 14. септембра – објавио текст „Ухапшен радник обезбеђења крагујевачке аутобуске станице због злостављања и мучења путнице без карте”. Када сам прочитао наслов помислио сам да је неко усијаним гвожђем кидао месо некој невојој жртви. На крају се испоставило да је радник обезбеђења једну жену оборио на под и уврнуо јој руку. То није пријатно, али није ни неко „злостављање и мучење”. Хипербола је намерна! Циљ је да се изазове што веће сажаљење према жртви и бурна осветничка реакција према мушкарцу.

Да би стоврили утисак да је мушкарац велики злочинац новинари Блица су догађај илустовали фотографијом мушкарца којег је ухапсила полиција и води на саслушање на понижавајући начин. Мушкарц иде погнут и преко главе му је пребачена мајица. Тако се читаоцима лукаво сугерише да је радник обезбеђења тешки криминалац, убица или опасни нарко дилер. Готоро сам убеђен да није реч о аутентичној фотографији радика крагујевачке аутобуске стнице, него да је реч лажној слици неког другог човека и неким другим поводом. Битно је створити ефекат, а не истинито известити.

Најгоре од свега је то што чланак не даје опис онога шта се догодило пре него шта је радник поседнуо за силом. Не знам ни ја шта се тачно догодило, али бих се кладио да га је ова жена вербално, а можда и физички напала. Али и складу са фемнистичком тактиком прећуткивања женског насиња о томе у чланку ни речи.

Да закључим. Ауторке чланка „Ухапшен радник обезбеђења крагујевачке аутобуске станице због злостављања и мучења путнице без карте” раде оно што су и досад радиле: мушко насиље су преувеличале („злостављање и мучење”), а женско потпуно прећутале. Феминистичко новинарство је школски пример опаког спиновања.

Коментари

Популарни постови