ВЛАДИСЛАВ ЂОРЂЕВИЋ: ФЕМИНИСТИЧКО НОВИНАРСТВО

У новинарству постоји златно правило: извештај треба да садржи одговоре на пет питања: Ко? Када? Где? Како? И зашто? Савремено феминистичко новинарство се еклатантно огрешује о то златно правило. Ту се по правилу изоставља одговор на питање: зашто? Кад чујемо да је нека жена убијена не чујемо који су разлози, поводи, узроци и мотиви тог убиства. Жена је убијена. Зашто? Није битно. Које су околности довеле до тога? Није битно. Жена је доживела „породично насиље”. Зашто? Није битно. Свесно су изврштаји лажни, искривљени или недоречни.
То ислуструје и интервју којег је дао Џордан Питерсон (Jordan B Peterson) британској новинарки Кети Њуман (Kathy Newman). Када је Кети рекла да жене у просеку мање зарађују, Џордан је смирено приметио: „Постоје разлози за то” („There are reasons for it”). Кети је додала: „Нису битни разлози зашто мање зарађују. Битно је да мање зарађују.” За њу – као и остале феминисткиње – јако је битно то да јавност не зна разлоге зашто жене мање зарађују, јер тако стварају погрешан утисак да су жене дискриминисане и да је друштво према њима нефер. Прикривајући разлоге неке појаве стварају се погрешни дојмови и закључци. Кети је урадила оно што раде све феминисткиње: извршила је емоционалну манипулацију. Покушала је да спречи да се целокупна истина презентује јавности. Феминистичко новинарство је намерно пристрасно и тенденциозно.
Новинарство треба да буде објективно и непристрасно. А феминистичко новинарство – и оно под њеним утицајем – свесно спречава да се извештавање буде објективно и уравнотежено. Оно је свесно манипулативно и сензационалистичко. Оно манипулише нашим осећањима и не представља догађај у целини. Намерно је селективно и хушкачко. Ништа од идеала објективности и непристрасности.

Коментари

Популарни постови