Владислав Ђорђевић: САМОА КАО МУШКИ РАЈ

Млада Американка Маргарет Мид (Margaret Mead, 1901-1978) је написала дело „Сазревање на Самои” („Coming of Age in Samoa”, 1928). У њему је тврдила да младе Самоанке мењају сексуалне партнере лако и без устезања. О какво дивно место за мушкарце! Свака тинејџерка не само да пристаје на секс без размишљања, него га и сама нуди. О какав рај! Место где се остварују мушки снови!

Књига је посала велики хит у Америци. Она је заправо имала за циљ да младим Американкама сугерише да је узджавање пре брака само део погрешне америчке културе. По тој сугестији, Американке су непотребно оптерећене пуританском прошлошћу. У Самои тобоже влада промискуитет, јер су тако девојке власпитане. И заиста су се том сугестијом повеле многе Американке. На сексуалну револуцију утицала је и та књига.

Маргарет Мид

Али то је обичан антрополошки мит. Мид није знала самоански језик, нити је проверавала оно шта су јој младе девојке причале. А оне су се махом завитлавале. Измишљале су и конфабулирале, јер су виделе пред собом једну наивну и неискусну особу, спремну да поверује све шта јој се каже.
Дерек Фриман

Новозеландски антрополог Дерек Фриман (Derek Freeman, 1916-2001) проверио је наводе из књиге Маргарет Мид и написао дело „Маргарт Мид и Самоа: прављење и разградња једног антрополошког мита („Margaret Mead and Samoa: The Making and Unmaking of an Anthropological Myth”, 1983). У том делу је показао да су наводи Мидове махом погрешни. Она није знала самоански језик, нити је била довољно дуго на том острву да би схватила шта се на њему стварно догађа. Дерек је знао самоански и био доста дуго на њему. Проверио је оно што су девојеке причале Мидовој. Са некима од њих је и причао. Испоставило се да су се махом зезале. Дакле, америчка културна антропологија (American cultural anthropology) доста је заводљива, а репутација Маргарет Мид махом назаслужена.

Коментари

Популарни постови