"ДОСТА РЕЧИ НЕК ЗАКМЕЧИ"


 
Бела куга је тема о којој званичници у Србији oвих дана  говоре. Влада је прокламовала бољу демографску будућност као један од приоритета. Министарство културе и Савет за популациону политику изабрали су слогане који би требало да подстакну рађање у Србији. Изабрано је шест слогана, уместо планирана три, а новчане награде су због тога подељене.Прво место деле слогани "Љубав и беба - прво што нам треба!" и "Рађај, не одгађај", на другом месту су "Мама - нећу сама, тата - хоћу брата" и "Доста речи, нек закмечи", а на трећем "Чуда се не дешавају. Чуда се рађају" и "Нек се деца рађају и лепе ствари догађају".

Награда за прво место је 150.000 динара (два пута по 75.000), за друго 75.000 (два пута по 37.500) и за треће 50.000 (два пута по 25.000)  На конкурс су стигла 1.002 предлога у 948 писама из 104 града и места у Србији, а међу шест изабраних, чак четири је из Београда, један је из Панчева, а један из Куршумлије.
Коначан избор направио је жири у ком су били министарка задужена за демографију Славица Ђукић Дејановић, државни секретар Министарства културе и информисања Александар Гајовић, шеф кабинета министарке Ђукић Дејановић Никола Јовановић, директорка ИАА Сербиа (Међународна асоцијација за адвертајзинг) Јелена Ивановић и Владимир Чех, оснивач Института за историју оглашавања, који је председник Комисије. 

Како је саопштено, одлука да се награде поделе је донета већином гласава, јер "ниједан од предлога не задовољава да једна порука идентификује сложеност проблема пројектног задатка из Јавног позива". 
Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је да су чланови комисије Министарства културе и информисања који су бирали слогане за акцију подстицања рађања промашили тему. Према њеним речима, већина изабраних слогана у тој акцији једноставно ставља обавезу женама да рађају, што може само да изазове супротан ефекат.

"НЕКОЛИКО ПУТА САМ УПОЗОРАВАЛА ДА НИКО НЕМА ПРАВО ДА НАРЕЂУЈЕ ЖЕНАМА ДА РАЂАЈУ, НИТИ ДА КРИВИ ЖЕНЕ ЗА СТОПУ НАТАЛИТЕТА И ДА ИХ ДОЖИВЉАВА КАО НЕКАКВЕ МАШИНЕ ЗА РАЂАЊЕ", НАВЕЛА ЈЕ МИХАЈЛОВИЋ У ПИСАНОЈ ИЗЈАВИ.  

Зорана Михајловић сматра да су слоган "Доста речи, нек закмечи" или "Рађај, не одгађај" увредљиви за жене, јавно их срамоте и показују велико неразумевање улоге жена у Србији и популационој политици, али и разлога због којих у Србији треба да се рађа више деце.  
О овој теми говориле су и Биљана Малетин из Женске платформе и председница удружења Родитељ Гордана Племић.                                        
Предложени слогани за кампању подстицања рађања у Србији обесмилили су проблем, оцениле су Биљана Малетин из Женске платформе и председница удружења Родитељ Гордана Племић. За подстицање наталитета потребно је донети сет озбиљних, адекватних мера које ће то омогућити.Племић је рекла да је створена клима као да је млада жена крива за цео проблем.

Ови слогани су обесмислили проблем", оценила је она. Малетин је указала да државне политике за решавање проблема беле куге морају да буду много јасније. "Сви грађани морају да имају доступне сервисе, апсолутно сви. Недопустиво је да поруке буду усмерене само на једну групу у друштву. Све поруке, сви слогани су били усмерени ка женама", рекла је.

Са оваквим политикама, и када би сад изненада сви имали по двоје, троје деце, само бисмо имали више деце која би на аеродромима чекала да изађу из земље. Потребно је променити читаву климу у друштву. Кампања је показала и недопустиво задирање у интиму, рекла је Племић. "То је лична одлука, да ли ћете рађати и колико деце ћете рађати. Оваквим начином никако не можемо решити проблем, и само ће бити још већа клима несигурности, више људи ће хтети да оде из земље", казала је.

Биљана Малетин оцењује да је неопходно да држава покаже стварну намеру да се проблем реши. "Све је последица недостатка визије у каквој земљи желимо да живимо, немамо визију развоја, да знамо каква земља желимо да будемо прилагодили бисмо популационе политике томе. Одсутво визије утиче на све грађане, па ако држава нема визију за њих, онда је ни они немају", рекла је.

Биљана Малетин каже да држава мора има систем за решење овог проблема и да то мора да се види у буџету. "Ми живимо обрнуте политке. Морате да имате стварну намеру да то радите, и новац у буџету, а не да се ускраћују услуге грађанима. Живимо обрнуте политике. Где су та средства, где је обрнута политика усмерена ка људима и сервисима. Политичка воља мора да буде јасније показана, а не декларативна", каже. Како је истакла, потребна је дугорочна стратегија да би се овај комплексан проблем променио. "То је јако велико питање за државу", додала је.
Материјални положај младих није оно што искључиво може да преобрати трендове, већ је неопходна клима сигурности, квалитет живота, перспектива, друштво у којем ћете да живите, оцениле су гошће. Са оваквим политикама, каже Малетин, и када би сад изненада сви имали по двоје, троје деце, "само бисмо имали више деце које би на аеродромима чекали да изађу из земље".
Оне су истакле и да се читав проблем усмерава за жене, док је за решење потребно укључити и очеве.
Слажемo се са Биљаном Малетин из Женске платформе и председницом удружења Родитељ Гордана Племић да се читав проблем усмерава за жене, док је за решење потребно укључити и очеве, идносно мушкарце. Слажемo се да су  слогани обесмислили проблем, да државне политике за решавање проблема беле куге морају да буду много јасније.  Сви грађани морају да имају доступне сервисе, апсолутно сви. Недопустиво је да поруке буду усмерене само на једну групу у друштву, на жене.

Све поруке, сви слогани су били усмерени ка женама. Не треба нас чудити дискриминација мушкараца, јер је ова држава радикално феминистичка. Србију не интересују мушкарци, очеви.
Примећујемо  отворено подржавање кршења људских права поводом Закона о "родној" равноправности. Чак се практично и тврди да не треба да се чује "друга страна" те приче. Сада и даље глуми се борба за "права жена". Противправне, противуставне, противекономске и противнаучне идеологије иза тог закона који још није усвојен, као и из других закона који су већ дуже време важећи, све више доводе до отуђења између полова. Пошто је насилним и екстремним тзв. невладиним организацијама противуставно дозвољено да учествују у раду органа јавних власти и у доношењу прописа, настале су широке и противправне дефиниције кривичних дела и прекршаја, као и такве дефиниције насиља, "говора мржње" и дискриминације. То ће наравно удаљивати све више мушкараца од брака и заснивања породице. Зло радикално феминистичке тираније ушло је у наше домове. Све то у циљу дестабилизације државе. 
Један од узрока бела куге о којој званичници у Србији толико говоре јесте дискриминација мушкараца, РАДИКАЛНИ ФЕМИНИЗАМ - тумор друштва. Политика Зоране Михајловић, политика коју спроводи  држава Србија један је од највећих узрока беле куге, смањењу склопљених бракова и повећању развода.

Коментари

  1. "НЕКОЛИКО ПУТА САМ УПОЗОРАВАО ДА АКО СЕ ЖЕНАМА ПРУЖАЈУ СПЕЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ И ПРИВИЛЕГИЈЕ У ЗАПОШЉАВАЊУ, ОНДА СЕ ОД ЊИХ МОЖЕ И ЗАХТЕВАТИ ДА РАЂАЈУ", НАВЕО ЈЕ АЛИЋ У ПИСАНОЈ ИЗЈАВИ.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови