Ivana Josifović: JEDAN ODLIČAN I JEDAN LOŠ SUDIJA SU U PROSEKU JEDAN LOŠ SUDIJA

vana Josifović, predsednik UO Udruženja sudija i tužilaca Srbije priča za "Srpski telegraf" o tome zašto je osnovano udruženje, kakav je status sudijskih i tužilačkih pomoćnika, kome je pravosuđe odgovorno, a kome ne i zašto postupci u Srbiji traju toliko...

Prema važećem Ustavu, a to se ne menja ni predloženim izmenama, vlast u našoj državi počiva na principu tripartidne podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Dakle, mi smo deo vlasti i moramo da sarađujemo u cilju efikasnog pružanja pravde građanima. Sama reč podela vlasti znači da nijedna od grana vlasti nema prevlast u odnosu na druge dve, ali je važno da funkcionišu tako da sudska vlast, kao garant zakonitosti rada druge dve grane vlasti, ima svoju nezavisnost. Za to se mi zalažemo i smatramo da samo ukoliko budemo konstruktivno prišli ovoj veoma delikatnoj temi, možemo očekivati dobre rezultate. Isključivost, sama za sebe, preko nedopustive stagnacije, vodi samo ka daljem urušavanju ugleda pravosuđa. Znate, ako se držite stava da jedna grana vlasti u državi neće, odbija, isljučuje da razgovara sa drugim činiocima u državnoj vlasti, šta građani mogu da očekuju od te i takve države? Nezavisnost ne znači zatvorenost i nedostupnost. Nezavisnost pravosuđa je nerazdvojni element vladavine prava i neophodna za nepristrasnost sudija i za funkcionisanje pravosudnog sistema. Ali to ne znači da o tome ne traba razgovarati sa svojom državom. U tom smislu bih mogla da postavim intrigantno pitanje: nego sa kim treba da se razgovara o tome unutar jedne suverene države?

Nezavisnost sudstva obezbeđuje svakom licu pravo na pravično suđenje i stoga to nije privilegija sudija, već jemstvo poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, koje svakoj osobi omogućava da ima poverenje u pravosudni sistem. Nezavisnost pojedinačnih sudija i samostalnost tužilaca je zaštićena nezavisnošću pravosuđa u celini. Kao takva, ona predstavlja fundamentalni aspekt vladavine prava. U tom smislu, pravosuđe mora biti odgovorno prema građanima, jer zbog njih i postoji, da bi zaštitilo prava građana u zakonom propisanom postupku. Da bi ta zaštita bila efikasna i kvalitetna, moramo imate takve nosioce pravosudnih funkcija koji mogu da odgovore zahtevima koji se pred njih stavljaju. Smatramo da je nužno osnaživanje integriteta pojedinaca koji vrše pravosudne funkcije na način da svoj posao obavljaju odgovorno, efikasno, samostalno, u skladu sa zakonom, bez skrinevih i neskrivenih pritisaka. To će se postići insistiranjem na transparentnosti izbora i napredovanja na osnovu objektivnog vrednovanja rada sudija i tužilaca, kontinuiranom obukom i edukacijom, uz neophodno unapređenje materijalnog položaja i uslova rada.

Spremni smo da se suočimo sa novim izazovima u cilju odbrane i unapređenja poverenja građana u rad pravosuđa, da javno ukažemo na probleme i stručno ponudimo rešenja. Želimo da stanemo u zaštitu svih nosilaca pravosudnih funkcija koji svoj posao obavljaju stručno i savesno. Ne možemo više da dozvolimo da se iza nečijeg odgovornog rada krije tuđ nerad i nedostojnost. Nećemo više dozvoliti kolektivno klevetanje celog pravosuđa! Znate, svaki sudija i tužilac ima svoje ime i prezime, pa neka preuzme odgovornost za svoj rad.

 Daleko je više onih koji svoj posao rade predano i stručno, oni će znati da cene kada se ukaže na one koji ne rade kako treba, a njihovi rezultati se na nekom višem nivou uprosečuju. Jedan odličan sudija i jedan loš sudija su u proseku, iz ugla građana zbog kojih sud i postoji, loš a ne dobar sudija. One kolege koje se osete prozvanim u ovim rečima, pretpostavljam da se neće javno oglašavati. Kada građanin dođe na pisarnicu suda da preda tužbu i bude mu svejedno koji sudija će biti zadužen njegovim predmetom, tada ćemo znati da smo uspeli da pravosuđe dovedemo na zadovoljavajući nivo u pogledu straučnosti, osbosobljenosti i savesnosti rada.

Коментари

Популарни постови