Владислав Ђорђевић: ЗАШТО ЖЕНЕ ЗАРАЂУЈУ МАЊЕ?


Као један од крунских доказа да су жене дискриминисане феминисткиње наводе чињеницу да жене у просеку зарађују мање. Али када се узму у обзир сви разлози зашто је то тако онда теза о дискриминаци отпада.

Жене у просеку зарађују мање из бројних разлога, а основни је тај што раде лакше и удобније послове. А лакши и удобнији послови су суфицитарни, па тиме и мање плаћени. У целини узев, женски послови су сигурнији, имају флексибилно радно време, мање су ризични, обично не подразимевају селидбу у друго место, дуга одсуствовања од дома, обично су у затвореном и чистом простору, подразумеавају контакт с људима и пружају више осећаја задовољства. У те послове могу се убројити у сектору: билиотекарства, фармације, администрације, правосуђа, просвете, рачуновођсва и опште медицине.

Типично мушки послови су тежи и ризичнији. Анализирајмо, на пример, грађевинарство – сектор у коме раде само мушкарци. То је високоризична делатност, подразумева рад са тешком механизацијом и опасним материјалима. Тешка су и друга типично мушка занимања. Није лак посао: багериста, ватрогасаца, водоинсталатера, возача аутобуса, дрвосеча, електричара, камионџија, ливничара, маталостругара, месара, пекара, полицајаца, пољопривредника, рудара, скупљача смећа, столара, сточара, таксиста, тапетара, фарбара итд. Све су то тешка и ризична занимања. Мушкарци чине 94% свих погинулих на раду. Исто толико их је и поврђених на раду. Где је ту „родна равноправност”? Где су ту „квоте за повређене и погинуле на раду”? Мислим да сам схватио суштину захтева феминисткиња: „Хоћемо исте плате, али не и исте напоре и ризике. Мушкарци нека рмбаче и изгарају на послу, а ми ћемо да инсистирамо на истим платама”. Чисто лицемерство.

Коментари

Популарни постови