ODSUTNI OTAC

Ostvarenje detetove noćne more:

Otac pakuje kofere i kaže: "Žao mi je, dušo, tvoja mama i ja jednostavno ne možemo više da živimo zajedno".
Ili otac, bez i jedne reči, izlazi i nikada se ne vraća.
Ili otac umire.
I posle toga više ništa nije isto. Od tog momenta pa nadalje, veći deo života postaje IZBEGAVANJE SLEDEĆEG ZBOGOM.

Gubitak oca u detinjstvu zauvek menja oblik ćerkinog identiteta - kako ona posmatra svet i sebe. Ne samo da je njena veza sa prvim i najvažnijim muškarcem u njenom životu oštro presečena i ugašena nego su i sve njene percepcije, sve njene odluke, sve njene buduće veze filtrirane kroz taj rani, nezamislivi, neopisivi gubitak.
Nasleđe očevog odsustva
Iako postoje razlike u uzrocima očevod odsustva, postoje i sličnosti emocionalnim posledicama. Ćerke koje izgube svog oca često imaju isto psihološko nasleđe:
- STRAH OD INTIMNOSTI - sve žene koje sam intervjuisala, kojima je bila uskraćena trajna povezanost sa ocem, imale su nekako teške romantične veze. Opšte mesto kod njih bila je nesposobnost da veruju da muškarac neće otići. Ljubav prema muškarcu za njih je skok u nepoznato, jer je trajna veza sa muškarcem potpuno teorijska.

- POTISKIVANJE EMOCIJA - Ako su sve ove ćerke išta naučile, onda je to da je najbolji način da savladaju bol zbog očevog odsustva jednostavno potiskivanje emocija. Dok su neke ćerke najveći deo vremena obuzete osećanjima, a druge su stalno na emocionalnoj straži, sve one imaju problema da odrede šta tačno osećaju i zašto.

- STRAH OD ZAVISNOSTI- Drugi model kod ovih žena je njihovo strahovanje da neće biti u stanju da se same izdržavaju i da će biti finansijski zavisne od muškaraca. Ovo naročito važi za žene koje su urođeno sklone samopotvrđivanju i koje su po temperamentu usamljenici.
- STRAH OD NEZAVISNOSTI - Druge ostavljene ćerke idu u drugu krajnost i ne mogu da budu same. Ove žene suviše su brzo uskakale u ljubav, bile su suviše obuzete svojim naporima da izbegnu usamljenost i užasno podsećanje na to da su ostavljene same na svetu.

- UZNEMIRENOST ZBOG SEKSA - Žena čiji je otac bio samo povremeno prisutan ili potpuno odsutan, često ima teškoća u svom seksualnom funkcionisanju. Seksualno uzdržavanje je još jedan način da se zaštiti: ako ne dozvoli da ovaj najprivatniji deo nje bude izložen, ne može ni da bude povređena.
- STARIJI MUŠKARCI - Većina žena udaje se za muškarce koji su u proseku pet godina stariji od njih. Ali ćerka bez oca koja se veže za muškarca duplo starijeg od nje, često se shvata kao neko kome je potrebna "zamena za oca".

- NEUKORENJENOST - Verovatno najpogubnije nasleđe očevog odsustva među ćerkama koje sam intervjuisala bilo je sledeće: one nisu bile sigurne da pripadaju bilo gde. Verovale su da su bačene u neprijateljski univerzum...

#beleskesapsihoterapije by Viktorija Sekunda, iz knjige "Žene i njihovi očevi: seksualni i romantični uticaj prvog muškarca u vašem životu"
Slika: Andrej Šiškin

Коментари

Популарни постови