ANA RAJKOVIĆ: KADA PRAZNICI NOSE DUBOKU TUGU

Roditeljsko otuđivanje je oblik porodičnog nasilja u kome targetirani roditelj biva izložen psihološkom nasilju iako nije više deo porodičnog sistema. Targetirani roditelj ostaje celog života žrtva otuđujućeg bivšeg partnera jer je neraskidiva izloženost nasilju postojanje zajedničkog deteta.

U doba praznika, osoba može biti među dragim ljudima ili u novom braku u kome je srećna ali nemogućnost da vidi, zagrli ili provede nedelju, dan ili često ni poneki sat sa svojim detetom je teška, duboko frustrirajuća situacija koja će se preliti na svaku lepu misao, situaciju ili pokušaj da se majka/otac prepusti radostima praznika. Depresija, očajanje, praznina, bespomoćnost u pokušaju da se dopre do sopstvenog deteta pojačava se u trenucima kada ceo svet govori – provedite vreme sa bližnjima. Svaka reklama na tv, bilbord na ulici, novogodišnja lampica koja svetli u prozoru i radosna deca koja jure u obližnjem parku prve pahulje mogu biti teške slike za targetiranog roditelja.
Targetirani roditelj se može sresti sa dobronamernim pokušajima da mu prijatelji i porodica pomognu – “ma pusti to, porašće ti sin, shvatiće…” ili “ima toliko drugih stvari zbog kojih treba da budeš srećna/srećan…” ili “dođi kod nas da slavimo zajedno, evo nama je dete u Americi, ove godine neće dolaziti za Novu…”

Dubinu tuge koju nosi targetirani roditelj drugi ljudi uglavnom ne razumeju. Većina targetiranih roditelja zbog toga prestaje da govori o svom očajanju, povlači se ili glumi dobro raspoloženje. A u svojoj duši, samo on/ona zna koliko je crno.

Ako ste targetirani roditelj važno je da znate da ste Vi roditelj koji treba svom detetu, da Vaša briga i ljubav treba da do deteta stignu, koliko god prepreka na putu postojalo. Nasilje se ne može rešti ćutanjem i povlačenjem. Stručnjaci (psiholozi i psihijatri) govore da je veoma važno da otuđeno dete zna da targetirani roditelj nije odustao od njega, to je osnova da dete zadrži klicu emocionalnog zdravlja u toksičnoj sredini u kojoj odrasta i da kasnije u životu ta klica može da izraste u zdrav odnos prema sebi i drugim ljudima. Ako targetirani roditelj ima snage da pošalje to svetlo svoje ljubavi u detetov život, mnogo je učinio za svoje dete.

I zato, pošaljite svom detetu poklon ili čestitku ili poruku da ste tu i da ga volite, bez obzira koliko bilo teško izboriti se sa nasilnikom-otuđivačem da ta poruka stigne.

Jer odrastajući među ljudima koji ga uče da odbacuje i mrzi, jedino će Vaša ljubav od koje niste odustali biti zvezda vodilja za srećan život, da kad odraste ima zdrave emocionalne odnose prema svetu i sebi samom. A to je ono što je najveći posao roditelja – da pruži svom detetu osnovu za sreću.

Autor teksta Ana Rajković, psiholog i psihoterapeut.

Коментари

Популарни постови