Ana Rajković: Zašto je otuđivanje deteta psihološko nasilje


Zamislite sebe kao odraslu osobu, koja je bez svoje želje odvojena od nekoga koga voli, oduzeta Vam je mogućnost da sa tom osobom na bilo koji način kontaktirate, vidite se ili razgovarate, bez prisustva nekoga ko će nadzirati svaku Vašu reč ili gest, zagrljaj ili osmeh.

Dalje, zamislite da živite sa ljudima koje takođe volite i verujete im i da Vam oni svakodnevno govore kako je ta Vaša osoba koju volite – loša osoba. Kako je svaki njen postupak zapravo bio loš i opasan po Vas, kako niste dobro razumeli šta vam se dešava i kako Vas ta osoba na kraju krajeva uopšte ni ne voli i napustila Vas je.

I još dalje, zamislite da Vam ti ljudi sa kojima živite govore da će se oni razboleti ili umreti ako samo i pokušate da potražite tu Vama dragu osobu a kamoli ako pokušate da je vidite ili joj se vratite. Da ćete, ako nastavite da volite tu osobu izdati njih i oni će umreti od te izdaje i tuge. I, čak, da je ta osoba koju volite povređivala te ljude sa kojima sada živite i da ste Vi jedini koji zapravo možete da ih zaštitite i učinite da oni budu srećni – tako što nikada više nećete videti osobu koju volite, čak ni pitati niti misliti na nju. Nikada više.

I zamislite, da živeći tako danima, mesecima i godinama, nikada više ne čujete niti vidite nekoga ko je isto voleo osobu koju Vi volite, niti ikada više čujete nešto dobro o njoj. Zamislite da svi, koje nadalje upoznate u svom životu, ili ne poznaju osobu koju volite ili govore i misle o njoj kao o velikom zlu koje je nekada bilo deo Vašeg života.

I, na kraju, zamislite da nemate nikoga, baš nikoga na svetu, kome ćete reći koliko Vam je teško jer ste voleli tu osobu i jer ste zbunjeni i uplašeni. I jer vas uče da mrzite nekoga a da znate da duboko u vama nema ni jednog razloga za tu mržnju.
A sada zamislite dete koje ovo doživljava.

U otuđenju, ovo radi otuđitelj svom detetu. I to može da mu radi jedino ako nije svestan bola i nesreće koju svom detetu prouzrokuje ili ako je detetov bol za njega mala cena u borbi protiv drugog roditelja. Šta god da je slučaj, nasilje je nasilje i to nad najranjivijom osobom – detetom. A osoba koja je detetu oteta je drugi roditelj, i ta ljubav, koja mu je silom uskraćena, ostaviće prazninu koju će dete kao odrastao čovek nositi kroz ceo svoj život.

A sad razmislite da li ste na ovom putu nasilja prema svom detetu. Ako jeste - vratite se, odmah – jedino ćete tako da budete roditelj a ne nasilnik.


Ana Rajković, psiholog i psihoterapeut

Коментари

Популарни постови