Жене су склоније проблемима менталног здравља од мушкараца

 



Добро је документовано да жене у просеку много чешће подлежу стресу и проблемима менталног здравља него мушкарци, при чему је вероватноћа да ће жене патити од депресије и других менталних проблема повезаних са стресом скоро двоструко већа од мушкараца.

Неизбежно, то значи да је већа вероватноћа да ће самохрана мајка патити од проблема менталног здравља него самохрани отац.

Ако родитељ пати од менталних проблема, то обично узрокује проблеме деци. Пошто су жене склоније проблемима менталног здравља, погађате, домаћинства самохраних мајки неизбежно подлежу овим проблемима више него домаћинства самохраних очева.

Ово опет неизбежно даје домаћинствима самохраних очева предност у односу на самохрану мајку, тј. већа је вероватноћа да ће то бити здрава места.

Дакле, само да заокружимо, самохраним очевима у просеку је лакше да пронађу позитивне женске утицаје него самохраним мајкама позитивним мушкарцима, а самохрани очеви су у просеку мање склони да подлегну проблемима менталног здравља, а ови фактори дају самохраним очевима значајну предност преко самохраних мајки.

Бар на овим просторима.

Али не у другим областима, што је поента. Некада ће мајка бити боља опција у разводу, понекад ће бити отац.

Проблем је у томе што иако је отац боља опција, он ретко добија старатељство, а страшни подаци о животним исходима из статистике самохраног мајчинства по свој прилици одражавају последице ове неједнакости.


Аутор текста:  
Elicia Jane, бивша сексуална радница, бивша радница сексуалне клинике. Диплома психологије, тренутно ради као терапеут. Пише о сексу, односима, људима и људским правима.

Коментари

Популарни постови