Владислав Ђорђевић: РЕЛИГИОЗНОСТ, ПОРОДИЦА И НАТАЛИТЕТ

Синоћ – 18. септембра 2018. – у Свечаној сали Матице српске у Новом Саду предавање је одржао Алан Карлсон (Allan Carlson) из Ајове (Iowa), суоснивач Светског савеза породица. Предавача из Америке је најпре поздравио Мирослав Алексић, а затим и др Драган Станић, председник Марице српске. Предавача је најавио др Миша Ђурковић, директор Института за европске студије из Београда.
Алан Карлсон је одржао предавање „Једно мајчинство, једна породичност: природна породица као интегративна друштвена снага у америчкој историји” („One Motherhood, one Familism: the Natural Family, As An Integrative Social Force in American History”). У њему је дао синопсис породичног живота у Америци од првих пуританских досељника у XVII веку до данас. Он је истакао да су пуританци имали јаку религиозну и радну етику, па стога и стабилне бракове и бројне породице. Посечно су имали 8-9 деце. Тај дух „фамилизма” и „комунитаризма” задржао се све до 60-их година XX века. Тада је почела његова ерозија под утицајем сексуалне револуције, поп-културе и феминизма.
На крају предавања сам му постави питање о ситуацији у Србији. Оно је наишло на одобравање многих, па и Остоје Симетића, уредника сајта СКК. Већ из предавање је запрво било јасно да постоји веза између религиозности, породице и наталитета. То је унивезрално правило. И код нас она постоји. Позитивни природни прираштај у Србији имају само оне етничко-верске групе у којима је јак патријархални и/или религиозни етос, на пример код Албанаца, Рома, муслимана и назарена.
Дакле, мој савет за обнову наталитета је да се обнови патријархални и верски етос, којег смо некад имали. Без тога неће вредети никакве мере „популационе политике”.

Коментари

Популарни постови