Владислав Ђорђевић: КАКО МАНИПУЛИСТИ ЈАВНОШЋУ?

Нема лакше ствари на свету него манипулисти јавношћу. Јавност је бесловесна стока која нема мозга ни колико зрно грашка. Поготово је лако манипулисти јавношћу када су у питању мушкарци и Срби. Јавност слепо верује свакој антимушкој и антисрпској пропаганди.

Недавно су се у једном мексичком селу раширили гласови да су двојица мушкараца силовали девојчице. Руља је нагрнула у затвор, мушкарце линчовала и живе их спалила. Ова двојица вероватно нису урадила ништа друго до флертовала, а вероватно чак ни то.

Недавно се у групи „Др Мила Алечковић – насилно одузето дете” појавио видео клип са бомбастичним насловом „Старац оженио дванаестогодишњу девојчицу” („Old Man Get Married 12 Years Girl”). Реакције читатељки су била очекиване: „Сташно”, „Ужасно”.

Заправо, видео је чиста лаж, фејк (fake). Прво, нигде у свету, а поготово не на Западу, није дозвољена женидба са тако младом девојчицом. Дакле, наслов је већ чиста измишљотина. Друго, да се то којим чудом и догодило, нико не би „младу” извео на трг да се слика с њом и часка са пролазницима. Нико крично дело не снима камерама и шири у свет. Ипак, било је много будала које су поверовале у аутентичност снимка.

Покажите слику неког погинулог човека и ставите нслов „Срби га убили” и цео свет ће да урличе: „Бомбрадујте Србе!” То нам се већ дешавало. Исте методе су примењиване и у Либију, Ираку и Сирији.


Не љутим се толико на „продуценте” свих тих медијских лажи, колико на бесловесно крдо људи које све то некритички усваја. Осећам се као српски Волтер који мора да раскринкава сваки „случај Калас”. То је – подсећам – случај када је руља растргла невиног Калса подлежући антипротестантској пропаганди. Изгледа да нисмо много одмакли од Волтеровог доба. Само сада маса не подлеже антипротестантској хистерији, него антимушкој и антисрпској. Али суштина је иста: критичко мишење не постоји. Само слепо повођење за ирационалним емоцијама

Коментари

Популарни постови