ШТА ЈЕ СИНДРОМ ЗЛОНАМЕРНОГ РОДИТЕЉА?

 

Синдром злонамерног родитеља (МПС) је врста осветничког понашања које показују неки родитељи који се разводе или не живе заједно. Јавља се када родитељ намерно покушава да другог родитеља представи у лошијем светлу и наруши однос свог детета са њим.

Синдром злонамерног родитеља није стварни ментални поремећај, већ врста екстремног, штетног понашања. Понекад се назива и отуђењем од родитеља , али они нису потпуно исти. Постоје четири критеријума која морају бити испуњена да бисте се квалификовали као синдром злонамерног родитеља.

Које су четири карактеристике синдрома злонамерног родитеља?

Синдром злонамерног родитеља првобитно је описао психолог Ира Туркат 1995. године , који је првобитно понашање назвао „Синдром злонамерне мајке“. Док је Туркат првобитно описао ово понашање као што га показују мајке, сада је широко познато да очеви такође учествују у синдрому злонамерног родитеља. Да би се квалификовао као синдром злонамерног родитеља, морају бити испуњена четири критеријума.

1. Родитељ покушава да казни свог бившег тако што:
* отуђује своје дете од другог родитеља;
* укључивање других у злонамерне радње против другог родитеља; и
* ангажовање у претераним парницама.

2. Родитељ покушава да ускрати другом родитељу:
* редовне личне односе са другим родитељем;
* непрекидна комуникација са другим родитељем; и
* учешће у школском животу детета и другим ваннаставним активностима.

3. Образац је свеприсутан и укључује злонамерне радње укључујући:
* више пута лагање свог детета о другом родитељу;
* лагање других о другом родитељу; и
* кршење закона.

4. Злонамерни родитељ не болује од менталног поремећаја који би објаснио њихове поступке.

Који су неки екстремни примери синдрома злонамерног родитеља?

Као што је поменуто, синдром злонамерног родитеља је екстремна врста понашања у којој се родитељ труди да поремети живот свог бившег супружника и створи превирања у односима са својом децом. Неки примери синдрома злонамерног родитеља укључују:

* Мајка у више наврата говори својој малој деци да је њихов отац злостављач деце, иако нема доказа који би поткрепили ову тврдњу.
* Мајка која тера своје дете да спава у ауту или верује да су бескућници да би доказала да их је отац банкротирао.
* Мајка који шири вискозне лажи о свом бившем у покушају да га отпусте са посла.

Ово је само неколико примера многих начина на које се родитељ може укључити у синдром злонамерног родитеља. Ако сте мета било којег од ових типова понашања, важно је да потражите помоћ од квалификованог адвоката за породично право што је пре могуће.

Како синдром злонамерног родитеља утиче на случајеве развода или старатељства над децом?

Синдром злонамерног родитеља може имати озбиљан утицај на случајеве развода и старатељства над децом. Ако је један родитељ укључен у МПС, други родитељ може у почетку имати тешкоће у добијању права на старатељство или личних односа. То може одложити или продужити случај док суд покушава да разјасни шта се заиста дешава.

У неким случајевима, МПС може бити кривично дело или може представљати облик злостављања деце. Ако се ови случајеви појаве, већа је вероватноћа да ће родитељ који учествује у МПС-у изгубити судску битку и вероватно ће му бити наложено да плаћа алиментацију и да има ограничене посете или никакве посете са својим дететом. Није неуобичајено да се МПС супротстави родитељу који утиче и нанесе им више штете него њиховом бившем супружнику.

Ако сте укључени у случај развода или старатељства над децом, а верујете да је ваш супружник укључен у МПС, важно је да потражите правну помоћ што је пре могуће. Искусни адвокат за породично право може вам помоћи да се крећете у породичном судском процесу и заштитите ваша права.

Аутор: Turner Thornton

 

 

 

Коментари

Популарни постови