ŠTA ZNAMO O NASILJU NAD OČEVIMA?

                                         
Jedan TATA je danas u 14h na Trgu slobode u Novom Sadu ukazivao na nasilje nad očevima. Cilj je bio da se apeluje na državu da zaštiti očeve od sistemskog i institucionalnog nasilja. Ukazano je na diskriminaciju muškaraca, kao roditelja u situacijama razvoda braka, a i posle toga. O jasnoj diskriminaciji na osnovu pola, koju sprovode centri za socijalni rad i sudovi u Srbiji. Dajući stručna mišljenja sudovima, centri za socijalni rad u  99  % slučajeva opredeljuju majke kao samostalne vršioce roditeljskog prava. Da nam praksa nije takva jasno pokazuje podatak    o broju donetih presuda o vršenju roditeljskog prava u korist jednog ili drugog roditelja. Smatramo da tu ne postoji ravnopravnost i da je državni sistem potpuno naklonjen majkama, odnosno, ženama. 

Posle razvoda, veoma često,  majke, zloupotrebljavajući decu i povereno im roditeljsko pravo, onemogućavaju održavanje ličnih odnosa dece i roditelja sa kojim deca ne žive. Na taj način očevi gube mogućnost da budu roditelji. Sa druge strane, državne institucije su vrlo revnosne u naplati odredjene alimentacije, određene u svim tim sudskim postupcima razvoda brakova. Tako dolazimo u još jednu apsurdnu situaciju, da majke koje godinama ne izvršavaju sudske odluke u pogledu održavanja ličnih odnosa dece i njihovih očeva, bivaju zaštićene od krivične odgovornosti , iako to predstavlja krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti. Istovremeno, državni organi će, vrlo brzo, sprovesti krivični postupak protiv očeva, ukoliko, recimo, nekoliko meseci ne uplate novčani iznos alimentacije.. Jasna diskriminacija na osnovu pola i u pogledu krivične odgovornosti i odnosu Države prema tome. 
 
Moramo da napomenemo da Država ide u pogrešnom pravcu kada je u pitanju rešavanje problema naplate alimentacije koja je odredjena deci. Umesto razni, pogrešnih, aktuelnih "rešenja" koje nude, uglavnom radikalno feminističke organizacije - statistički podaci ukazuju na pravo rešenje. Naime, oko 85 % očeva koji redovno održavaju lične odnose sa decom, uredno i plaćaju alimentaciju. Tek negde oko 35 % očeva to čini koji nemaju lične odnose sa svojom decom. Dakle, rešenje nam je svima tu, pred nosom. Bolja naplata alimentacije se ostvaruje uz redovne lične odnose dece i očeva. Kažemo, očeva, koji su postali sinonim za roditelje koji ne vrše roditeljsko pravo, kao pretežne obveznike alimentacije. 
Mediji godinama  vrše diskriminaciju muškaraca, ne izveštavaju o  muškim žrtavama nasilja kada je žena izvršilac krivičnog dela- nasilje u porodici,nasilje nad muškarcima.

Prema podacima Vesne Stanojević od 22. novembra 2014.godine u Srbiji je u porodičnim svađama ubijeno 77 osoba od kojih je 45 žena - rekla je Stanojević dodajući da je to enormno veliki broj koji govori da je nasilje sa smrtnim ishodom u velikom porastu.  https://www.blic.rs/vesti/drustvo/vesna-stanojevic-alarmantno-sve-zesce-nasilje-nad-zenama/egeplkt  . Dakle, u 2014.godini ubijeno je 32 muškarca, 13 manje u odnosu na žene. 

O nasilju nad očevima, nad muškarcima niko ne govori. Državu ne interesuju muške žrtve nasilja, niti diskriminacija muškaraca, očeva. Država nam šalje jasnu poruku da je sasvim normalno ubijati muškarce! Muškarci su ipak jači pol, pa to i nije toliko strašno. Kada je reč o psihičkom, fizičkom, emocionalnom ili ekonomskom nasilju nad muškarcima, očevima- niko ne priča.  Sve ovo sprovodi se pod dirigentskom palicom radikalno feminističkih NVO, čiji je cilj uništenje porodice, destabilizacije Srbije.

Nasilje je nasilje, nema opravdanja ko god da ga počini. Umesto što država vrši nasilje nad očevima, nad muškarcima, država treba da posveti jednaku zaštitu i pažnju svim žrtvama, bez obzira na pol.




Коментари

Популарни постови