ВЛАДИСЛАВ ЂОРЂЕВИЋ: „РАВНОПРАВНОСТ” – „EQUALITY”: РАСКРИНКАВАЊЕ ЈЕДНЕ ОБМАНЕ


Не постоји чешћа обмана јавности од оне везане за лезбијско-феминистичку употребу речи равноправност (equality). Нормалан човек би рекао да та реч значи напросто то да су људи једнаки пред законом и да не треба да има привилегованих и дискриминисаних. Та реч то и значи.
Али феминисткиње реч „равноправност” не користе онако како је користе нормални људи. Оне ту реч користе у смислу равномерности или паритета (parity). Када феминисткиње кажу „Жене нису равноправне”, оне заправо кажу да жене нису равномерно или паритетно заступљене у свим органима власти. Али то је груба лингвистичка манипулација. Љиди могу бити равноправни, али то не значи да у свим сегментима друштва, па и у органима власти, морају бити равномерно или паритетно заступљени.
Још горе, оне реч равноправност користе у смислу идентичности или истоветности (sameness). Када феминисткиње кажу „Жене нису равноправне”, оне заправо кажу да жене и мушкарци нису исти и да се разликују. Наравно да нису исти и да се разликују. Али то што жене и мушкарци нису природно исти и што се природно разликују не значи да нису равноправни. Дакле, реч равоправност у феминистичком дискурсу је подла манипулација.

Коментари

  1. Razumem,kako da razumeju i drugi kada ne smeju ili ne žele...ovi što prirodno nemaju kapacitet sa njima je najteže.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови