Оксана Јурјевна Степаненко: СИНДРОМ ОТУЂЕНОСТИ ОД РОДИТЕЉА (ПАС) ИЛИ КАКО ПОВРЕДИТИ ДЕЦУ

 

Код синдрома родитељског отуђења дете је у епицентру сукоба. У епицентру сукоба између родитеља. Ова тема се ретко дотиче у Украјини. Мислим да је то повезано са историјским фактором. Злостављање, или психичко насиље, сада је само на неки начин покривено. Причају о томе. Родитељи деле своју децу, са чиме се у потпуности не слажем.

Чешће се испоставља када мајка води кампању за дискредитацију оца. Покушава да ојача своју позицију у споровима око деце. Према статистици у Украјини, деца остају са мајкама, отуда и резултат. Синдром отуђења од родитеља (ПАС) укључује низ симптома, могу се додати у зависности од ситуације, али желим да опишем главне. 

Дете је апсорбовано у дискредитацију родитеља. Односно, заједно са родитељем који клевеће другог родитеља, клевета. На пример, ако дете питате: Да ли је тата (мама) урадио нешто позитивно у вашој вези, често ћемо чути негативну реакцију. Сви аргументи, примери се доживљавају негативно. Дете ће избегавати сусрете са родитељем.

Дете не може јасно да објасни зашто мрзи родитеља. На пример, ако питате шта је изазвало мржњу, одговор ће бити апсурдне оптужбе. Као што су: Па, Само мрзим. Цела листа слабо је оправдана. У потрази за разлогом, нећемо наћи разлог за мржњу. Родитељ агресор ће довести у питање ово понашање. Они ће ојачати своје позиције. 

Можемо такође да означимо ПАС такав сигнал као недостатак равнотеже у перцепцији. Шта је ово? На пример, постављамо питање: Шта волите или не волите код своје мајке (оца), дете неће моћи да каже нешто позитивно. Апсолутно ништа. Као одговор ће се чути само негативност. Није тако седео, није тако говорио, није тако стајао итд.

Феномен незаситног мислиоца. Компликован назив - покушаћу да објасним. Када дете тврди да су све његове мисли или поступци његови. Избор је био его. Мисли о родитељу жртве и закључци су искључиво његови. Родитељ агресор свакако подржава дете у сукобу и потврдиће да је то заиста тако. Иако у ствари – није. На пример: Зашто мрзиш оца (мајку)? Дете ће одговорити: он (она) се тукао. Ако питате да ли је видео, одговор ће бити негативан. Или, на пример, не даје новац, иако се у ствари алиментација или помоћ редовно уплаћују. 

Дете нехотице подржава родитеља отуђивача. Он је на страни родитеља који отуђује без обзира на било какав аргумент или противречност. 

Други сигнал је недостатак кривице и емпатије. Дете има изузетно окрутан однос према родитељу - жртви. Изражавање окрутног непоштовања осећања. 

Феномен невласничких сценарија. На пример, дете све објашњава таквом терминологијом коју не може да зна због својих година. Понекад одговори звуче као научени или увежбани сценарији. Уосталом, приметно је када дете од 4 године говори терминологијом одрасле особе. Генерално, све је копија. 

Ширење непријатељства према другим члановима породице. Браћа, сестре, баке или деке итд. И то само зато што родитељ- жртва одржава добар однос са њима.

Синдром отуђења од родитеља се дели у 3 стадијума:

-         - благи - када су присутна 2 - 3 симптома,

-         - средњи - када је присутно 3 - 5 симптома

-         и тешки стадијум - када је присутно 5 - 8 симптома.

 Не дозволите отуђујуће понашање и сами не изазивајте его. Не користите дете као посредника у комуникацији са другим родитељем. Чувајте децу. 

 

Аутор: Оксана Јурјевна Степаненко

 

Коментари

Популарни постови