ХЕДОНИЗАМ



Једно од најчешћих питања које постављају социолози гласи: ко доминира у српском друштву? Мушкарци или жене? За социологе и друге научнике друштвених наука дилеме нема: мушкарци. Доказ? Мушкарци доминирају у многим привредним и политичким организацијама. Али овом аргументу се може приговорити следеће: да би човек доспео до високе позиције, он мора уложити године напорног рада, учења, па понекад и бесомучног лактања. Социолози виде разулат, а не и пут. А пут је често поплочан трњем, кризама, психичким и физичким. Мушкарци се агресивније боре за успех и то плаћају лошијим здрављем. Успех плаћају падом имунитета, малигним обољењима, инфарктом, прераној смрти.

Осим тога, пут до врха често је скопчан са моралним компромисима. Многи да би успели газе своју савест, а она их свеједно гризе и временом доводи до моралног и емотивног слома. Неке мућке доводе и до батина и затвора. Да, мушкарци су на врху социјалне пирамиде, али по коју цену?
Другин начин да се одговори на питање ко доминира у нашем друштву јесте тај да се одговори на питање: ко је склонији хедонизу? Реч хедонизам потиче о грчке речи „хе хедоне” или „и идони” (ē ēdonē) која значи задовољство. Ко више ужива? Поуздан одговор зна само Бог. Али један од емпиријских индикатора јесте посета местима за задовољство и уживање.

Синић сам био са драгим пријатељем Мироном у кафе-посластичаници Шехерезада у центру Новог Сада. Сликали смо се за успомену. У позадни се види скуп девојака. Као у увек, и синоћ су у Шехерезади жене доминирале. Тако је свуда у центру Новог Сада. Атина, Аbsolut, Petrus, Тheatre, Caribic и сви други угоститељски објекти без изузетка увек су пуни жена. Махом их је 60-80%.

Шта нам то говори? Најпре то да жене имају више времена за себе и своја задовољства. Можда мушкарци имају више новаца, али морају и више да раде, па имају мање времена за себе и своја задовољства. Можда жене имају мање новаца, али могу с њима више да уживају.

Дођите у Нови Сад и уживајте у неком угоститељком објекту. Друштво ће вам правити махом доконе, хедонистичке жене. Далеко од тога да мушкарци доминирају нашим друштвом. У нашем друштву заправо доминирају жене, али на начин који то њима одговара. Можда им има мање у Скупшини оптине Зајечара, јер их то мање чини срећним. Страшно је глупа идеја да жене чини срећним оно пшто и мушкарце. Стога морамо да релативизујемо социолошке статистике. Да, мушкарац је на врсху социјалне пирамиде, али мање има времена за себе своја уживања. О томе сведочи и посета Шехерезади и другим новосадским местима релаксације и доколичаства.

Владислав Ђорђевић

Коментари

Популарни постови