ВЛАДИСЛАВ ЂОРЂЕВИЋ: СЕКСИЗАМ

У енгелском реч „секс” („sex”) значи и пол и секс. На основу ње је настала реч „сексизам” („sexism”). Она у енглеском значи „полну дискриминацију”, а не „сексуалну дискриминацију”.

Али авај! У српском реч „секс” значи само секс, па за говорника нашег језика реч сексизам конотира само оно што се односи на секс. То погрешно значење свесно шире наше феминисткиње. Оне намерно шире тезу да је „сексизам” нешто у вези са сексом, па је тако „сексистички говор” онај у коме има сексуалних алузија. Када жени кажете да има лепе ноге или груди то је по њима „сексизам” – нешто политички некоректно. То је заправо само комплимент, мада можда не превише суптилан. „Сексизам” је и сваки опис женског изгледа („плавуша”). Сваки компимент је сада „сексизам”, „вређање жена” и „мизогинија”.

Мотиви за ту војну против „сексистичког говора” нису у моралном пуританству, него у хомосексуалној оријентацији већине феминисткиња. Оне одбијају комплименте са сексуалним алузијама не зато што су пуританке, него зато што су лезбијке. Зато се сада због „мацо” иде на стуб срама или чак у затвор. Ефекат је психичка кастрација мушкараца. Ако уделе жени комплимет, онда су „сексисти” и „мизогинисти”, а ако ћуте, онда су шоње и млакоње. Шта год рекли или не рекли – не ваља. Дакле, војна против „сексизма” је само вешта феминистичка психолошка операција против мушкости.

Коментари

Популарни постови