БУЈИЋ ГОРАН: КАКО СЕ ОДБРАНИТИ ОД ЛЕТЕЋИХ МАЈМУНА

 

Дана 01. јануара 2023 године на порталу „Директно“, објављен је текста проф.  др Александра Фатића, под насловом „Летећи мајмуни“.

Проф.  др Александра Фатић, даје следеће објашњење:  “У теорији нарцизма, појам “летећих мајмуна” описује чланове породице, пријатеље, судије, социјалне раднике, јавне службенике, и припаднике јавности уопште, који, несвесно, услед неспособности да виде нарцистичку злоупотребу, постају инструменти у рукама малигних нарцистичких личности које прогоне своје жртве.”

Проф.  др Александра Фатић, наводи, и да: „ Описани феномен је раширен, а посебно је уобичајен код пријатеља како нарцистичке личности, тако и њене жртве, која може бити емотивни партнер, родитељ, дете, колега...“

Овај одличан текст проф.  др Александра Фатића, налази се на следећем линку:

https://direktno.rs/kolumne/448423/kolumna-aleksandar-fatic.html

Међутим, да би се одбранили од ових летећих мајмуна потребно је да их препознате.

 Како да препознате „летеће мајмуне“ нарцисове помоћнике из пакла:

  1. Постављају се као да знају шта се догодило у ситуацији боље од вас.
  2. Ствари виде само из нарцисове тачке гледишта - и мисле да је нарцис у праву.
  3. Говоре вам како треба да се осећате, али их не занима како се заправо осецћате.
  4. Сматрају да је све лоше што се догодило између вас и нарциса ваша кривица.
  5. Није их брига за вашу страну приче.
  6. Одбијају да верују да се нарцис понашао према вама лоше, али немају проблема да верују у оно најгоре од вас што је нарцис представио.

 

Како се одбранити од нарциса и његових помоћника из пакла

 Да би се одбранили од нарциса и летећих мајмуна потребно је да се држите сопствене стварности, да престанете да им дајете другу шансу и проналазите оправдања за њихово понашање, и немојте уважавати њихова мишљења и ставове.

Битка у којој се налазите са нарцисом и његовим летећим мајмунима је психолошки рат против вас, јер они тиме покушавају да вас ментално и емоционално разоружају, да вас униште. Не дозволите себи да и сами поверујете у њихово испирање мозга. Радите на свесности, самопоуздању и верујете својим мишљењима, ставовима и осећањима, те не дозволите нарцису и његовим летећим мајмунима да вас убеде у супротно.

Немојте се бојати да изнесете своје ставове и мишљења, да јавно говорите о ономе што вам се дешава, само зато што ће вас нарцис и његови летећи мајмуни нападати и кривити за насиље које доживљавате. То је заправо оно што желе да постигну, да вас држе у изолацији и страху. Не дозолите да вас нарцис и његови летећи мајмуни држе у шаци, да манипулишу вама, да вам буде стало до њихових мишљења.

Морате да научите да станете иза себе, заволите себе и имате довољно самопоуздања и самопоштовања да вас речи и мишљење летећих мајмуна не погађају.

Што пре схватите намере нарциса, ко су летећи мајмуни, и када почнете да се држите сопствене стварности, престанете да им дајете другу шансу и проналазите оправдања за њихово понашање, када престанете уважавати њихова мишљења и ставове, када их се не будете плашили, тада, сви они постају немоћни, и почињу да личе на обичне мајмуне.

Коментари

Популарни постови