ORGANIZOVANI KRIMINAL?!


Bujić Goran iz Novog Sada, jedan od osnivača novosadske GG PRAVDA ZA TATE I TATA JE RODITELJ, izjavio je dana 28.04.2017.godine žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zbog ne dobijanja traženih podataka po njegovom zahtevu za ostvarivanje prava u vezi sa obradom podataka o ličnosti, podnetom Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, kao rukovaocu podataka, dana 17.11.2017. godine, navodeći da Rukovalac podataka odugovlači postupak po njegovom zahtevu dostavljanjem odgovara da je u toku postupanje po njegovim prijavama i da je to razlog što mu se ne mogu dostaviti  traženi podaci.

Postupajući po žalbi, Poverenik je dana 8.5.2017. godine dostavio žalbu Rukovaocu podataka, u smislu odredbe 39.stav 1. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, radi izjašnjenja. U odgovoru na žalbu, Rukovalac  podataka, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova, PU Novi Sad je navela da su žaliocu dostavljena sva tražena službena akta koja su sačijena od policijskih službenika Policijske uprave u Novom Sadu.

Odredbom člana 21. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti je propisano da lice ima pravo da od rukovaoca zahteva kopije podataka koji se odnose na njega.

Odredbom člana 25. stav 2 istog zakona je propisano da je rukovalac dužan da bez odlaganja, a najkasnije  u roku od 30 dana  od dana prijema urednog zahteva za uvid, odnosno izdavanje kopije, omogući podnosiocu da izvrši uvid, odnosno da mu preda kopiju, a stavom 7.istog člana da ako rukovalac odbije zahtev, i tome donosi rešenje sa poukom o pravnom sredstvu.

Imajući u vidu sadržinu zahteva, navode žalbe, odgovora na žalbu, kao i citirane zakonske odredbe, Poverenik nalazi da Rukovalac podataka nije postupio  u skladu sa navedenim članom 25. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, jer nije pružio dokaz da je žaliocu Bujić Goranu izdao kopije  traženih podataka, niti  je pak doneo rešenje o odbijanju zahteva sa obrazloženim razlozima za svoju odluku.

Poverenik je u postupku po žalbi, dana 28.08.2017. godine, našavši da je žalba osnovana,  odnosno da je nesporno pravo žalioca  da mu Rukovalac izda kopije podataka koji se odnose na njega,  doneo rešenje kojim se  Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, da bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema rešenja, Bujić Goranu dostavi kopije podataka koji na njega odnose i to: zapisnika o intervencijama policijskih službenika i prijave policijskih službenika upućene Centru za socijalni rad Novi Sad vezano  za nasilje u porodici  i Osnovnom javnom tužilaštvu Novi Sad povodom istog krivičnog dela.

Ovo je samo jedan od primera, mnogobrojnih slučajeva zataškavanja nasilja nad decom i muškarcima, kada su počinitelji bivše partnerke, žene. Ovo je jedan od primera šablonskog rada policajaca,  radnika centara za socijalni rad, sudija, tužioca... Puno je dece i muškaraca koji trpe fizičko, psihičko,  emocionalno zlostavljanje  od strane nekadašnjih partnerki, od strane "majki".  Gotovo sva krivična dela od strane žena počinjena su uz pomoć  sadašnjiv partnera,  prijatelja,   roditelja...

Zbog čega se zataškavaju nasilja nad muškarcima i decom, kada su počinioci nasilja žene ili njihovi članovi porodica ? Ovakav rad pojedinaca zaposlenih u policiji, centrima, sudstvu, tužilaštvu  imaju za cilj da se muškarac - žrtva nasilja,  natera da počini neko od krivičnih dela, najčešće nasilje u porodici ili ubistvo žene. Najčešći uzroci ubistva žena jeste ovakav rad nadležnih organa policije, sudstva, tužilaštva, centara za socijalni rad,  čiji je cilj povećanja nasilja nad ženama.

Ko je odgovorno službeno lice koje zataškava nasilje nad decom i muškarcima ?Ko je Rukovalac podataka PU Novi Sad?   U pitanju je  Zec Nikola (ml. policijski narednik I klase), ali on nije sam u ovome. Sa njim sarađuju  kolege, pojedinci zaposleni u PU Novi Sad, radnici CSR-a,   zamenici tužioca, sudije.

Bujić Goran ispred GG PRAVDA ZA TATE I TATA JE RODITELJ.

Коментари

Популарни постови