SINDROM OTUĐENJA DETETA




Sindrom otuđenja od roditelja kao oblik manipulacije decom predstavlja zapravo novi pojam u naučnoj literaturi, a zbog nedostatka dovoljnog broja kvalitetnih istraživanja, teško je donositi zaključke. Uprkos tome, ne možemo negirati postojanje ovakvih ponašanja kod određenog broja roditelja u postupcima razvoda braka, najčešće kod onih koji su obeleženi visokom razinom konflikta, odnosno kod onih koji u svoj sukob uključuju i koriste decu kao sredstvo za pobedu nad partnerom, a to su u 96% slučajeva žene . Warshak (2008.) u svojoj knjizi navodi: »Možemo razumeti i saosećati s partnerom koji se oseća povređenim i želi osvetu, ili s partnerom koji je preplavljen teskobom na pomisao o gubitku dece, ili s onim koji će najradije zaboraviti da je brak ikad postojao. Ali, korištenje decom za osvetu, za suočavanje s teskobom, za brisanje prošlosti je neprihvatljivo. Roditelji se moraju držati nekih viših normi. Moraju imati hrabrosti suočiti se s onim što rade svojoj deci. Moraju poštovati misiju da štite dobrobit svoje dece, čak i kad ih najmračniji osećaji teraju da zamagle svoju svest o izdaji te dece. 

Otrov razvoda mora ostati u boci. Deca ne zaslužuju ništa manje.« Radi suzbijanja korištenja dece u sukobima roditelja prilikom razvoda braka, potrebno je edukovati roditelje vezano za posledice razvoda braka na decu, provoditi osmišljeni suportivni tretman dece i obavezno uključivanje roditelja u tretman (radi pružanja podrške roditeljima koji se teško nose s razvodom braka da nađu efikasnije načine rešavanja sukoba). Takođe je potrebno provoditi dodatne edukacije iz ovog područja svih stručnjaka uključenih u rad s porodicama, održavati saradnju sa sudijama te uvesti pravne sankcije (u nadležnosti suda) za roditelje koji provode manipulaciju dece.

Otuđivanje deteta od jednog roditelja i njegove porodice spada u jedan od najbrutalnijih oblika nasilja u porodici nad decom. Posledice po kongitivni razvoj dece su trajne i nepopravljive, a šanse su preko 90% procenata da se posledice takvog nedostatka u razvoju prenesu i na sledeće generacije. Zloupotrebu dece u partnerskom konfliktu, sprovođenjem tog oblika nasilja nad decom sprovode roditelji koji samostalno vrše roditeljsko pravo, i žene i muškarci. Međutim, ne treba zaboraviti i činjenicu da sudovi u Srbiji u 96% slučajeva samostalnim vršenjem roditeljskog prava daruju majke.


U Srbiji preko 100.000 majki manipuliše decom i na razne načine otuđuju decu od svojih očeva, baka, deka, rođaka sa očeve strane. Njima u zločinu nad sopstvenom decom pomažu pojedinci zaposleni u centrima za socijalni rad, pravosuđu, tužilaštvu, policiji...


Коментари

Популарни постови