Vladislav Đorđević - Ženske odgovornosti




Feminizam aktualizuje odgovornost muškaraca. A šta ćemo sa odgovornošću žena? Srbija se nalazi među 5 država sa najstarijom populacijom na svetu. U Srbiji se godišnje rodi oko 70.000 beba, što je za oko 30.000 (33%) manje nego što je potrebno za prostu reprodukciju. Iako su za takvo stanje odgovorni svi, ipak mislim da veću odgovornost snose žene. Kada je reč o reproduktivnom ponašanju, ključne karte su u rukama žena. Sa druge stane, Srbija je među vodećim zemljama u svetu po broju pobačaja. U Srbiji se godišnje izvrši оko 30.000 pobačaja. Iako je odgovornost obostrana, ipak mislim da je veća odgovornost žena. Kada je reč o seksualnom i reproduktivnom ponašanju, ključne karte su u rukama žena. Po broju adolescentskih trudnoća Srbija se takođe nalazi među prvima u Evropi. U Srbiji godišnje izvrši abortus 6000-7000 adolescentkinja između 15-te i 19-te godine. Iako je odgovornost obostrana, ipak mislim da je veća odgovornost žena (starosno gledano: devojčica i devojaka).

Otkada je uvedena „rodna ravnopravnost” u Srbiji se stalno povećava broj vanbračno rođenih. Na hiljadu živorođene dece vanbračno rođene dece bilo je: 115,9 (1971), 140,6 (1991), 159,4 (1994) i 222,9 (2004). Iako je odgovornost obostrana, ipak mislim da je veća odgovornost… šta mislite čija? Gde su se denule patrijarhalne vrednosti koje navodno krase Srbe? Uništava ih zakonodavstvo, školstvo i mediji, koji, pod krinkom očuvanja „ženskih prava” raspiruju žensku lakomislenost. A društvo koje za vrhovnu životnu vrednost proglasi samougađanje ne može a da ne ugrozi brak i porodicu, a time i svoju stabilnost. Društvo u kome ima pregršt sebičnih jediniki – kako to dokazuju demografineminovno atrofira. Društvena nestabilnost može da se izbegne samo povratkom na konzervativne, porodične vrednosti, koje feminizam ismejava i nipodaštava.



Коментари

  1. Prošlogodišnji podatak, izvor "Politika": U Srbiji najveći negativni prirodni priraštaj u poslednjih 70 godina. Manje nas je za 38.000. U Evropi je od nas lane veću negativnu stopu prirodnog priraštaja imala samo Bugarska. http://www.politika.rs/sr/clanak/358259/U-Srbiji-najveci-negativni-prirodni-prirastaj-u-poslednjih-70-godina

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови