Отуђење од родитеља, како се носити са тим и заштитити психу свог детета од тога

 


Шта је отуђење од родитеља и зашто је важно?

Када брачни пар који су уједно родитељи одлуче да се раздвоје, највише пати дете.

Развод, уме да буде посебно тежак, стресан, али када пар има дете, онда уме да буде још тежи и стреснији.

Као и сваки други родитељ, можда желите да задржите дете, али ако се ваш супружник окрене против вас и изгубите старатељство, живот може поћи наопако.

Када бивши супружник покушава да одвоји дете од другог родитеља користећи различите стратегије, то се назива отуђење од родитеља. Отуђење од родитеља може бити штетно за дете.

Ако осећате да се ваше дете окреће против вас, то може бити због отуђења од родитеља. Читајте даље да бисте сазнали шта је то и како га третирати.

Шта је отуђење од родитеља?

Шта узрокује отуђење од родитеља?


Симптоми отуђења од родитеља код деце

Када однос између родитеља постане токсичан и када се разведу или прођу кроз страшан раздвод, дете највише пати. Понекад дете не добија довољно љубави и бриге и осећа се напуштено. Један родитељ може покушати да одвоји дете од другог родитеља, користећи методе као што су испирање мозга.

То је родитељско отуђење или нека врста емоционалног отуђења од родитеља. Дете на крају поверује свему што чује о другом родитељу, нарочито када се стално негативно прича о родитељу. Ово утиче на дугорочно понашање детета.

 

Шта узрокује отуђење од родитеља?

Отуђење од родитеља првенствено почиње презиром и негативним осећањима према родитељу који није старатељ. Ово доводи до тога да се дете дистанцира од родитеља без старатељства и потпуно га избегава, чак и ако није урадио ништа лоше. 


Када отуђење од родитеља постаје синдром?

Синдром отуђења од родитеља званично није клинички или медицински синдром, али то не значи да његове последице нису дугорочне. Особа коју критикују је отуђени родитељ, а особа која испире мозак детету о другом родитељу је отуђујући родитељ.

Однос детета са другим родитељем је можда био добар пре развода, али након развода, тај родитељ можда неће моћи да проведе довољно времена са дететом.

Други родитељ може детету испрати мозак да поверује у лаж. Понекад, прекинути односи између родитеља и деце могу имати негативан утицај на ментално здравље и детета и родитеља који нема старатељство над дететом. Међутим, синдром отуђења од родитеља није се званично сматрао синдромом у области медицине.

То није нешто са чим се дете може поистоветити, али да, то може утицати на њега емоционално и ментално. 

Отуђење од родитеља утиче на родитеље исто колико и на дете. Родитељима може бити емоционално узнемирујуће када виде да их дете (и други родитељ) отуђује.


Знаци отуђења детета од родитеља у вези са отуђењем родитеља

Дете одбија да разговара са другим родитељем. Дете може без разлога да критикује другог родитеља и неправедно га избаци из свог живота. Овакви поступци потхрањују погрешне закључке, предрасуде и претпоставке.

Родитељ који отуђује може спречити дете да се виђа са другим родитељем. Родитељ који отуђује може спречити дете да се виђа са другим родитељем лажним тврдњама да је други родитељ заузет или да није заинтересован да види дете. Ово може да наљути и окрене дете против другог родитеља, а дете може да почне да гаји негативна осећања према другом родитељу.

Дете тражи од другог родитеља да не долази на родитељске састанке. Када дете замоли једног од родитеља да не присуствује родитељским састанцима или га не занима да ли је други родитељ присутан, то је јасан знак отуђења једног од родитеља. У екстремним случајевима родитељ који о искључен као контакт или старатељ не може се уписати у школски регистар.

Непоштовање детета према другом родитељу. Непосредни родитељ понекад може манипулисати дететом и говорити лоше ствари о другом родитељу, и као резултат тога, дете може почети да не поштује другог родитеља. Дете може изазвати бес или озбиљне реакције чак и ако радознали родитељ говори у његову корист.

Дете не прихвата добра дела. Када удаљени родитељ покуша да излечи или учини нешто добро за дете, дете на које блиски родитељ утиче или манипулише игнорисаће та добра дела другог родитеља. И дете може малтретирати своје вољене - удаљени родитељ може осетити да им нешто дугује. А када им се жеља услиши, понашају се као да то није довољно или да морају учинити више. То је зачарани круг који емоционално исцрпљује.

Родитељ који отуђује не препоручује да дете однесе своје ствари у кућу другог родитеља. Дете можда нерадо доноси своје ствари са собом када одлази у посету другом родитељу. Отуђујући родитељ им може саветовати да задрже своје ствари код куће када одлази другом родитељу у посети. Отуђујући родитељ може чак замолити дете да не доноси ништа из куће другог отуђеног родитеља.

Отуђујући родитељ  може открити интимне детаље свог односа са другим родитељем и открити детаље које не би требало да имају. Ово може довести до тога да млада особа осети бес, љубомору и негативност.

Отуђујући родитељ може учинити све да дете не посећује отуђеног родитеља. Дете може напустити своје планове да посети другог родитеља јер га је отуђујући  родитељ намамио на заводљиве активности. Ово може укључивати одлазак у ресторане или парк чиме се ствара осећај да други родитељ није пожељан или потребан. Када га питају о родитељима или се суоче са њима, дете може порећи било какве знаке манипулације или утицаја патолошког родитеља. Деца говоре да је њихов једини избор да одбију другог родитеља и да нико други не може да их контролише. То је такође јасан знак отуђења од родитеља.

 

Симптоми отуђења од родитеља код деце

Отуђење од родитеља може утицати на емоционално благостање детета. Ако се родитељи свађају пред дететом, дете може приметити да један родитељ злоставља другог пред њим. Отуђујући родитељ може полако да испира мозак детету. Он/она може лажно оптужити другог родитеља и ове лажне оптужбе могу довести до тога да дете одгурне другог родитеља.

Дете неправедно или без разлога критикује одбаченог родитеља. Дете има негативан став према другом родитељу. Када се дете пита о његовом понашању, оно може да каже да критикује родитеља на основу сопственог личног расуђивања. Он може порећи било какве знаке мешања.

Дете добија подршку од отуђујућег родитеља, који може да подстакне овакво понашање. Ово дете не показује знаке кривице због критиковања другог родитеља. Осећања мржње или несклоности код детета нису ограничена само на самохраног родитеља.

Ово се може проширити на чланове породице тог родитеља. Не постоји добар разлог да дете не воли одбаченог родитеља или да каже зашто га мрзи. Његова осуда је била подстакнута лажним оптужбама отуђујућег родитеља.

Дете може користити речи којима одрасли критикују другог родитеља. 


Ефекти отуђења од родитеља на децу 

Као што је већ поменуто, отуђење од родитеља може бити посебно тешко за децу јер његови ефекти могу трајати дуго времена, понекад чак и након одраслог доба.

 

Из чланка: Утицај родитељске подршке на децу и како се носити са тим

 

 

 

 

 

Коментари

Популарни постови