Predstava „Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19. veka” (ubistva 20 muškaraca, ubice 18 žena)

Foto: Marko Milovanović


Predstava „Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19. veka” premijerno je izvedena u Puls teatru Lazarevac – Prvom prigradskom pozorištu. Tekst i režiju potpisuje Anđelka Nikolić, a dramaturg je Dimitrije Kokanov. 

Reč je o rekonstrukciji suđenja održanog 1875. godine u Okružnom sudu u Ćupriji, na kome je 18 žena odgovaralo za više od 20 ubistava trovanjem. Žrtve su mahom bile muževi optuženih. Svi delikti izvršeni su u varoši Svilajnac i obližnjim selima Markovac i Sedlare, a u središtu kriminalne mreže nalazila se izvesna Kadivka, nadrilekarka iz Svilajnca. 

Predstava je interaktivna pa su prvi učesnici „rasvetljavanja” ovog kriminalnog događaja bili učenici odeljenja drugog razreda Gimnazije u Svilajncu i odeljensko pozorište „Farmakopea” Farmaceutsko-fizioterapeutske škole u Beogradu i njihove profesorke Aleksandra Miladinović, Emina Lovre i Jelena Stojiljković.

Predstava je urađena na osnovu zapisnika sa suđenja navedenog u knjizi Obrada Gavrilovića „Ćuprijski okružni sud 1815–1865” (SANU), studija „Po njima se ništa neće zvati: Sporedne i sasvim sporedne ličnosti iz srpske istorije 19. veka”, „Macke i packe: ogledi iz istorije represije u Srbiji” i „Na belom hlebu” dr Ivana Jankovića i druge dokumentarne građe iz oblasti istorije, etnografije, sociologije, prava i ljudskih prava.

Reprize ove predstave biće u KC „Magacin” u Ulici Kraljevića Marka 29. i 30. marta i u Puls teatru Lazarevac 3. i 4. aprila.

Izvor: Politika

Коментари

Популарни постови