ПРИТУЖБА НА РАД ПРАВОСУДНИХ ОРГАНА



У складу са чланом 55. Закона о уређењу судова, по притужбама грађана поступа председник суда. Одредбом члана 8. Закона о уређењу судова и члана 9. Судског пословника, уређено је право странке и другог учесника у судском поступку, на притужбу на рад суда, кад сматра да се поступак одуговлачи, да је неправилан или да постоји било какав утицај на његов ток и исход.

Уколико сте се одлучили да притужбу упутите председнику суда преко министарства надлежног за послове правосуђа путем електронске поште, у том случају неопходно је да попуните податке према приложеном обрасцу који треба да саржи минимум података за поступање (назив суда/тужилаштва, ознаку и број судског/тужилачког предмета, кратак садржај).

Неопходно је да наведени подаци буду достављени на обрасцу који је својеручно потписан од стране подносиоца, скениран и приложен у електронском писму (attachment).



Притужбу можете доставити путем Ел. поште на адресу: nadzor@mpravde.gov.rs

Као и путем поште на адресу:
Министарство правде
Немањина 22-26, 11000 Београд
са назнаком Одељењу за надзор у правосудним органима.

Притужбе које се односе на законитост и правилност судских одлука не могу бити предмет разматрања како предсеника суда, тако ни Министарства правде.

Судијска функција заштићена је Уставом Републике Србије, као највишим правним актом наше земље, који својим одредбама прокламује независност судијске функције и у члану 149. прописује да је судија у вршењу судијске функције независан у свом раду и потчињен само Уставу и закону, као и да је сваки утицај на судију у вршењу судијске функције забрањен.

 Одредбом чл. 22. Закона о судијама, судија је слободан у заступању свог схватања, утврђивању чињеница и примени права, у свему о чему одлучује и није дужан да икоме, па ни другим судијама и председнику суда објашњава своја правна схватања и утврђено чињенично стање, изузев у образложењу одлуке или кад то закон посебно налаже.

Из напред цитираних законских одредаба јасно се могу утврдити границе овлашћења председника суда у поступку по притужбама странака, те тако председник суда нема овлашћења да на било који начин утиче на судију у погледу тога како ће судија водити поступак, које доказе ће у поступку изводити и којим ће се чињеницама руководити приликом доношења одлука у току поступка. Законитост и правилност спроведеног доказног поступка, оцена изведених доказа и утврђеног чињеничног стања, као и донете одлуке у поступку, може бити испитана само у одговарајућем судском поступку по правном леку, а никако у поступку по притужбама странака.

Притужбу на рад суда можете поднети у случају одуговлачења, неправилности и неоправданог утицаја на ток и исход поступка од стране суда које је проузроковано:

-Пропустом поступајућег судије да закаже припремно рочиште или главни претрес у законском термину.

-Одлагање рочишта услед пропуста у раду суда (нпр. доставне службе суда или записничара).

-Заказивање рочишта или претреса у неоправдано дугим временским интервалима.

-Одуговлачење суда приликом израде писаних отправака решења и пресуда.

-Недостављање списа предмета другостепеном суду у ситуацијама када су испуњени сви законски услови.

-Непоступање по предлозима странака, или кашњење у погледу доношења одлука о којим је суд дужан да одлучи у складу са законом (нпр. недоношење одлуке о предлогу странке за враћање у пређашње стање, предлогу за укидање клаузуле правоснажности и сл.)

-Кашњење у достављању поднесака странкама.

-Неправилности код расподеле предмета судијама, и друго.

У тим ситуцијама, уколико председник суда утврди основаност притужбе, примениће мере из своје надлежности у циљу отклањања уочених неправилности и бржег спровођења поступка пред судом.

Коментари

Популарни постови