Владислав Ђорђевић - Морске игле и удварања



Многа чудна бића живе у морима. Једно од њих је и риба морска игла (лат. Singnathiaе, енг. pipefish). Као што joj име сугерише, то је дуга и танка риба попут игле. Али њен куриозитет није у облику. Морска игла је необична, јер у њој мужјак узима јаја у торбу и укључује их на свој крвни систем због храњења. Другим речима, мужјак морске игле игра улогу женке кенгура.

И док мужјак игра улогу дадиље, женке могу да започну другу рунду репродукције. Женке морске игле имају склоност да се активно удварају мужјацима и иницирају спаривање. Оно што условања да се женке тако понашају је чињеница да мање улажу у родитељство.

Али морске игле спадају у ретке изузетке. У огромној већини врста женке имеју веће родитељско улагање (parental investment). Због тога су мушкараци у скоро свим врстама примарни удварачи. А један од начина удварања је тај да се мушкарци приказују способнима и паметнима.



Феминисткиње настоје да створе „родну инверзију” у удварању. Тај покушај је у старту осуђен на неуспех, јер нема биолошку основу. У нашој врсти примарни удварачи остаће мушкарци. Опште биолошко правило гласи: мушки пол има мање родитељско улагање, па је примарни удварач, а женски пол има веће родитељско улагање, па је пробирљивији. Постоје изузеци. Један од тих малобројних изутетака је риба морска игла. Женске морских игала играју „родно реверзиблну улогу”, јер је то биолошки детерминисано.чињеницом њиховог мањег родитељског улагања. Ми смо под контролом биолошких фактора често више него што смо спремни да признамо.

Коментари

Популарни постови