ŽENE GOVORE

Promocija publikacije "Žene govore" održana je sinoć u četvrtak, 14. decembra od 18 časova, u Omladinskom centru CK13.

Udruženje za radna prava žena "Roza" održala je tribinu o iskustvima radnica u Srbiji i predstavljanje publikacije "Žene govore", u kojoj se nalaze zabeležena iskustva radnica iz četrnaest mesta.

O publikaciji su govorili Milica Lupšor i Vesna Đorđević iz Udruženja "Roza", kao i Željka Jorgić-Đokić, stručna saradnica za pravne poslove u SSSV. Moderator je bila Gordana Stojaković iz Udruženja S.T.R.I.K.E.

"Rad na crno, mobing, diskriminacija su postali vidljivi na svakom koraku, prekarizacija je zahvatila celu Srbiju. Nedostatak novih radnih mesta za otpuštene radnice tokom privatizacija i generacije mladih koje su stasale u zadnjim decenijama stvorile su uslove poslodavcima da ucenjuju radnice, jer uvek ima onih koje će biti prinuđene da sve to trpe kako bi zaradile bar neku crkavicu za svoje porodice", navodi se u uvodu publikacije “Žene govore”.

Prvi deo publikacije je pokušaj da se čuje glas tih žena, da se oda priznanje njihovoj stalnoj borbi za opstanak, njihovoj hrabrosti i snazi da se ne predaju. U drugom delu je autorski tekst Željke Jorgić-Đokić, stručne saradnice za pravne poslove u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine, koja daje pojašnjenja vezana za Zakon o radu, u sklopu nekih od najvažnijih pitanja koji su predmet ove publikacije.

Upitanju su Leve feministkinje, ali pod blagim uticajem radikalnog feminizma .

Levi feminizam se, kao i druge feministkinje, zalažu za reproduktivna prava, pravo glasa, pravo na obrazovanje, jednakost u plataqma, dečje dodatke, porodiljsko, posebno zdravstveno osiguranje te borbu protiv porodčnog nasilja.

Levi feminizam je  pod udarom drugih feminističkih pravaca, najčešće radikalnog feminizma kojim im nameću de facto zalaganje za status quo, odnosno činjenicu da su žene u podređenom položaju usprkos de iure jednakosti. Radikalne feministkinje drže da se žene mogu osloboditi jedino radikalnim preobražajem društva, odnosno ukidanjem patrijarhalnih institucija uključujući državu.

Levi feminizam, kao i Liberalni feminizam je i pod udarom od strane feminizma trećeg vala koji mu nameće zanemarivanje interesa žena koje pripadaju manjinskim grupama, kao i socijalističkog feminizma koji smatra kako žene neće biti slobodne dok bude klasne nejednakosti.

Naša grupa građana podržava i zalaže se za ravnopravnost muškaraca i žena u svim sverama društva, ali se  protivi diskriminacijskoj politici države prema muškarcima i očevima.

Javno smo podržali Željku Jorgić- Đokić stručnu saradnicu za pravne poslove u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine, koja je na samom početku svog govora rekla da ne deli prava radnika na muška i ženska, jer su radnička prava muškaraca i žena podjednako ugrožena.

Moderator Gordana Stojaković iz Udruženja S.T.R.I.K.E. iznela je parcijalan i netačan podatak o broju zaposlenih žena,žena na rukovodećem i izvršnom položaju, koristeći statistiku Republičkog fonda za statistiku. Ukazali smo na tačne podatke Republičkog fonda za statistiku, i netačno iznete podatke, nakon čega  smo bili napadnuti od strane malobrojne publike.




Коментари

Популарни постови