МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Овом  приликом желимо да укажемо на потребу бржег и свеобухватнијег укључивања особа са инвалидитетом у свакодневни живот друштва и позивамо надлежне органе и институције да узму своје активније учешће у овом процесу. 

Иако је законодавним активностима задњих деценија унапређен правни оквир за што већу имплементацију права гарантованих међународним конвенцијама, и даље је присутан изостанак стратешког промишљања и координација секторских политика у овој области, због чега се оне или не спроводе у потпуности или се неодговарајуће спроводе. Узајамна повезаност нерешених питања и проблема, као што су нпр. деинституционализација, развој услуга подршке у заједници, образовање и запошљавање особа са инвалидитетом, чине да заједнички рад свих чинилаца у друштву мора неминовно бити интензивнији и координисанији уколико се жели унапређење положаја особа са инвалидитетом и њихово ефикасније и сврсисходније укључивање у свакодневни живот друштва, а тиме и остваривање загарантованих права.

Међународни дан особа са инвалидизетом, 3. децембар, обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно уцешће у друштву.

Тај дан је повод да се скрене пажња на проблеме с којима се особе са инвалидитетом суочавају, а то су пре свега, сиромаштво, висока стопа незапослености и искљуценост из друштва.

Процене су да приближно 15 одсто светске популације живи са неким обликом инвалидитета.

Коментари

Популарни постови