DEJAN KOSTIĆ: ČEMU SLUŽE ZAKONI


U slučaju dr Mile Alečković ima grešaka više ljudi.  Ne znam detalje slučaja, ali mogu da predpostavim, na osnovu identičnih situacija kojih je bilo još po Srbiji. Centar je sproveo nešto što se njihovim normativnim aktima zove "neizbežna intervencija". Po istim aktima ona se sprovodi i dete oduzima u slučajevima kada  je detetu ugrožen život ili psihofizički razvoj. Život, očigledno, nije bio ugrožen. Dakle, kao jedina mogućnost ostaje da je neko procenio da je detetu ugrožen psihofizički razvoj. E, na zdravlje stručnjače koji si tako procenio.Detetu je u sekundi srušen sav poznati svet, odvojeno od bliskih i dragih ljudi, od dnevnih rituala, škole drugova, prostora. Detetu su, upavo ovim postupkom nanešene, nepopravljive, posledice na psihički razvoj.

 Stručnjače, molim te, makar prođi pored nekog fakulteta. Pitaj nekoga ko zna nešto o psihi dece.  Onda je taj centar dr Alečković uskratio hraniteljsku podobnost, i to je bilo rešenje sa kojim su mahali. Prvo dete se smešta u hraniteljsku porodicu ne na osnovu nečije hraniteljske podobnosti, već na osnovu Ugovora o smeštaju.  Ugovor, verovatno, nije raskinut niti je raskid tog ugovora na bilo koji način nagovešten. Otkazni rok je sastavin deo ugovora. Potpuno suprotno pravnim normama. 
Zatim, su to rešenje o uskraćivanju hraniteljske podobnosti izvršili, tim oduzimanjem deteta, a da ga stranka nije ni primila, nije ni počeo da teče rok za žalbu, nije ni odlučivano u drugom stepenu, nije ni postalo pravosnažno, ni izvršno. Opet suprotno poznatim pravnim normama. I kao krem na torti - policija asistira kod sprovodjenja protiv pravnih radnji. Saučestvuje u kriminalu. Divota. Mislim da u ovoj državi ništa nije ostalo zdravo.

Коментари

Популарни постови