Постављање колизијског старатеља детету

                                   За судску заштиту права детета од круцијалне важности су правни инструменти који обезбеђују да дете буде ваљано заступано у ситуацијама кад између њега и његовог редовног законског заступника постоји евидентни или латентни конфликт интереса или кад, из других разлога, дете није на одговарајући начин заступано. Према Породичном закону, овај циљ треба да остваре институција колизијског старатеља
и институција привременог заступника.

У чл. 265. ст. 1. Породичног закона садржано је опште правило по коме дете заступа колизијски старатељ ако између детета и његовог законског заступника постоје супротни интереси. Ова одредба конкретизована је тако што је у чл. 265. ст. 2. Породичног закона предвиђено да дете старије од 10 година, под условом да је способно за расуђивање, може само или преко другог лица или установе да тражи од органа старатељства да му постави колизијског старатеља.

Уколико је постављање колизионог заступника затражило дете, само или преко неког лица или установе, потребно је, сагласно чл. 38. ПОНСР ПР формирати стручни тим који ће проценити потребу за постављањем привременог старатеља и одлучити о личности старатеља. На исти начин треба поступити и када је током рада на случају водитељ случаја утврдио да постоји потреба за постављање колизионог старатеља за потребе вођења поступка које дете намерава да само покрене против свог родитеља који је његов законски заступник.

С обзиром на то да је поступак за постављање колизијског старатеља поступак који се тиче детета, неопходно је укључити дете у поступак и пружити му могућност да изрази своје мишљење, укључујући и мишљење о личности колизијског старатеља.


Одређивање старатеља врши се путем усмерене процене, при чему се процењују следеће компетенције потенцијалног старатеља:

1.Да ли и у којој мери познаје права детета и концепт најбољег интереса детета;

2. У којој је мери оспособљен да детету на адекватан начин пружи информације и објашњења у погледу предмета и тока поступка;

3.У којој је мери оспособљен за успостављање контакта и комуникацију са конкретним дететом, узимајући у обзир узраст и зрелост детета, његове специфичне потребе и сл;

3. У којој мери познаје судску процедуру и оспособљен је за предузимање процесних радњи у поступку.

Основна дужност колизијског старатеља детета је да заступа дете и штити његова права и интересе у судском поступку и у том смислу он има сва права и дужности редовног законског заступника детета.

Сагласно чл. 267. Породичног закона, колизијски старатељ има дужност да предузима процесне радње, што представља „класичну” дужност сваког заступника у поступку, али има и специфичне задатке чије испуњење треба да омогући остваривање права детета да формира и слободно изрази своје мишљење:

а) да се стара да дете које заступа добије сва обавештења која су му
потребна,

б) да детету пружи сва неопходна објашњења која се тичу могућих последица радњи које он предузима,

ц) да суду пренесе мишљење детета, ако дете није непосредно изразило своје мишљење пред судом.

Колизијски старатељ је такође дужан да поднесе извештај о свом раду, који усваја стручни тим. О свим овим обавезама колизијског старатеља руководилац службе дужан је да га упозна приликом уручења решења о његовом постављењу.

Уколико се пред судом већ води поступак, решење о постављању колизијског старатеља треба без одлагања доставитити суду, а за случај да поступак није у току, решење треба приложити уз поднесак којим се судски поступак покреће.

Колизијски заступник је овлашћен да у име детета предузима све радње у поступку са циљем да издејствује усвајање захтева детета. Ако у току парнице наступи нека ситуација која изискује стручну консултацију са водитељем случаја, корисно је да је колизијски старатељ размотри заједно са водитељем случаја и супервизором. Консултација је корисна и у погледу изношења чињеница и доказа, процене
најбољег интереса детета и сл.

Колизијском старатељу треба омогућити да се повуче ако не успе да успостави добар контакт са дететом и задобије његово поверење.

Уколико дете има примедбе на рад колизијског старатеља, треба их озбиљно размотрити и, уколико је
потребно, одредити другог старатеља. На исти начин треба поступити и ако суд упути примедбе на рад колизијског старатеља или водитељ случаја, односно друга стручна лица, закључе да колизијски старатељ не обавља своје дужности на адекватан начин.

Коментари

Популарни постови