Владислав Ђорђевић: ВЕДРАНА РУДАН-СКАНДАЛ МАЈСТОР

Чини се да је главни покретач деловања Ведране Рудан прављење скандала ради личне промоције. И иде јој добро.

Скандал је најлакше изазвати ако се иде против консензуалног мишљеља. У Хрватској јавно мњење је под великим утицајем Католичке цркве, стога је Ведрана против свега што та институција заговара.

У Хрватској постоји консензуална мржња према свему што је српско. Стога Вердана Рудан брани Србе. Срби су у великом искушењу да Ведрану прихвате као свог савезника. Али непоуздано је то савезништво. Мотиви су различити.

У Хрватској постоји консензуално мишљење да Хрватска треба да буде у Нато пакту, стога се Ведрана обрушава и на ту институцију. Антинато лобисти лако могу да је прихватe као савeзника. Заводљиво је то.

Ведрана лако усваја став борбених феминисткиња по којима ми живимо у „мизогином” и „патријархалном” друштву, стога сe она – као „боркиња” против сваког конзензуалног мишљења – острвљено баца на мушкарце. Али чим увиди да је радикални феминизам заправо консензуално мишљење друштвене елита, она се обрушава и на феминизам. Битно је бити против јавног мњења и тражити публицитет.

У Хрватској је јавно мишљење више пуритански оријентисано него у Србији. Знајући то, Ведрана се размеђе простачком сексуалношћу. У једној телевизијској емисији она се готово отворено нудила писцу Владимиру Кецмановићу. Владимир је преко тога џентлменски прелазио. Њено вулгарно изражавање је такође у служби прављења скандала.

Све у свему, скандал-мајсторици је стало само до скандала. Чини се да је против консензуалног мушљења само ради скретања пажње на себе. Добро је да има и скандал-мастора, али њено недеследно и неозбиљно деловање не заслужује пажњу. Она је кловн и цикусант, без моралног и интелектуалног интегритета.

Коментари

Популарни постови