NAJBOLJE ČUVANA TAJNA U SRBIJI

U Srbiji niko ne zna da u Strazburu pri Savetu Evrope (SE), pored čuvenog i pretrpanog Evropskog suda za ljudska prava, postoji i njegov “blizanac” Evropski komitet za ljudska prava. Svi građani iz država članica Saveta Evrope, među kojima je i Srbija i sve članice EU, mogu da se žale ovom komitetu čije su odluke zapravo presudne jer su obavezujuće i imaju pravnu težinu.

Za razliku od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, Komitet za socijalna prava, (koji se nalazi u susednoj zgradi), malo je poznat i malo ljudi mu se obraća iako su njegove odluke brže, preciznije i imaju obavezujuću težinu.

Razlike između Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, i Komiteta za socijalna prava:

1. Da bi se obratili Komitetu, ne moraju da se pravosnažno okončaju svi postupci u zemlji, do npr. Vrhovnog suda, što je uslov za EU sud u Strazburu, a to može da traje i po 10 godina, (zamislite postupke u vezi dece? Dete postane punoletno…).

2. Sud u Strazburu je pretrpan, postupak pred njim može trajati godinama… Za razliku od suda, Komitetu se može žaliti odmah, u bilo kojoj fazi postupka pred domaćim organima, ukoliko je neko socijalno pravo iz povelje povređeno, postupak je mnogo brži, traje do 15 meseci od dana obraćanja!



Коментари

Популарни постови